PELOTON 48

Het Fameuze Peloton tijdens een optreden in de Militairy History Show

Achterste rij: Troost, Heuvelman, van Dijk, Koet, Knoester, Jagga en Scholte.

Tweede rij: van Os, Groenewegen, Kruis, Veldkamp, Blok en Giel

Derde rij: van der Plas, van der Spoel, Schollaardt. Peper, Emal en de Laaf

23 maart 2013

WEBMASTER voor Peloton 48: ADRI TROOST. Laatste update: 03 juni 2017, deelname aan de veteranendag.

******************************************************************************

FOTOMATERIAAL VAN DE DEELNAME AAN DE VETERANENDAG DOOR HET FAMEUZE PELOTON

 

 

 

De foto's zijn van Frits Schollaardt, waarvoor dank. De volgende foto's zijn een deel van de set van Sandra Barendrecht, het geheel wordt aan iedereen afgeleverd door Sgt. Blok

Wachten op het uitreiken van de levensgevaarlijke wapens...

Strak aan de voet nu, de eerste instructies worden gegeven.

Henk Koet ziet het allemaal wel zonnig in. Even 3 km marsen en langs de Koning.

De Pelotonsinstructeur komt met een geintje.... moet kunnen. Troost heeft geen last meer van zijn hielspoorontsteking en gaat er driftig tegenaan.

Het is een goede instructeur, die Sgt . Blok. Als je gewoon maar doet wat hij zegt. Zo niet, dan is het uit met de geintjes!

En strak. We kregen op veel plaatsen de handen op elkaar! HET ZOU TOCH ZONDE ZIJN ALS HET FAMEUZE PELOTON ER NIET MEER WAS...

**********************************************************************************

Adri Troost heeft twee boeken geschreven, wellicht heeft u interesse. MET DE MUZIEK MEE (ISBN 9789 4620 60395) is een biografie. Hoe het een plattelandsjongen vergaat die op 16 jarige leeftijd van huis wegliep... KUNST EN VLIEGWERK: verhalen en anecdotes uit de periode als muzikant en de periode als vlieger. Het water staat u af en toe in de handen. Vertederende, spannende, bloedstollende en ongelofelijke verhalen, u leest ze in één adem uit. Rechtstreeks te bestellen bij de uitgever: www.boekscout.nl In voorraad bij Boekhandel Janneke, Kerkstraat Berkel en Rodenrijs. Veel leesplezier..

************************************************************************************

20 jarig bestaan van het Fameuze Peloton werd groots gevierd !

Het 20 jarig bestaan van Peloton 48 werd groots gevierd in de kantine van de vm. garnizoensschietbaan te Waalsdorp, alwaar het peloton dank zij William Giel onderdak heeft. Reeds vroeg in de middag meldden zich de pelotonsleden in het gebouw waar toen nog een serene rust heerste. Peter Schilthuizen en Fedde van der Spoel, William Giel , Hans Vis en Christy en Abraar Jagga en Sharmine hadden toen al veel voorbereidende werkzaamheden verricht en het zag er allemaal keurig uit. Voordat we van een uitstekend diner konden genieten hetgeen was voorbereid door Sharmine en Abraar Jagga zal er een kleiduiven schietwedstrijd op het naast gelegen terrein plaatsvinden. Geniet verder van het fotomateriaal van Adri Troost, Hans Taal en Frits Schollaardt.

In de voormiddag heerst nog een serene rust in het gebouw. De gasten worden verwacht.

De gasten druppelen binnen en het is gelijk gezellig. Men geniet van een bakkie en een lekker stuk vlaai.

Elnt. (R) b.d. Heidt b.c. opent als commandant van het peloton de gezellige dag en geeft een mooi en duidelijk overzicht van de afgelopen 20 jaar.

Intussen wordt het steeds gezelliger en de verhalen gaan weer over en weer. Lekkere hapjes staan al op de bar.

Dan komt het sein dat er kleiduiven geschoten kunnen worden op het naastgelegen terrein en men begeeft zich daarheen o.l.v. Kees Heidt

Gewaardeerd pelotonslid Fedde van der Spoel wint glorieus en schiet van de 15 kleiduiven er 14 neer. "Ik had zo te doen met die duiven dat ik er

één heb laten gaan," was zijn relaas. Iedereen in een deuk en de aangeschoten kleiduif had hij bij zich. William Giel overhandigde hem een heerlijke prijs.

De Hoofdprijs en de aangeschoten kleiduif, die, na voorzien te zijn van een inscriptie, door John Heuvelman in de prijzenkast werd geplaatst.

Abraar houdt alles in de gaten en zorgt dat de barbediening op rolletjes loopt. Het heerlijke Surinaamse eten wacht.

Nog even een paar lekkere drankjes en, uiteraard, weer de sterke verhalen. Gezworen kameraden !!

Er is op zo'n dag altijd veel gesprekstof, Heuvelman, Schollaardt, Vis, Heidt, Troost, Blok, Giel en taal mengen zich er in.

Schollaardt proost met een paar bestuursleden en William Giel kondigt aan dat het diner kan gaan beginnen.

Trots poseren Abraar en Sharmine bij de afhaaltafel, zij hebben de heerlijkheden gemaakt. Joe wang kon iensee foe driengie wang sannie ?

Mooie witte rijst en kouseband mogen natuurlijk niet ontbreken op een Surinaams diner. A bing swietie faarlijk!

"Dit is echt uitzonderlijk," zegt Hans Taal tegen Nico Knoester en hij probeert Troost een lepel sambal aan te smeren. Die heeft echter zijn les geleerd.

Kees in gesprek met Christy en Troost geniet bij een biertje nog even na. Voor de zekerheid bij de brandblusser i.v.m. die knetter hete sambal....

Nog even napraten en concluderen dat het allemaal goed is gegaan. Nog een lekker ijsje toe en dan behoort ook deze gezellige dag weer tot het verleden.

=========================================

Jaarlijkse donateursvergadering stichting Peloton 48

De jaarlijkse bijeenkomst op 16 nov. '16 werd goed bezocht en het was vreemd om een ieder nu eens in gewoon burgertenue te aanschouwen. Er werd gewacht tot precies acht uur en met een forse hamerklap opende Mr. Jerry Blok de vergadering, met eer werd de overleden kameraad Hans Verheij herdacht, daarna handelde Jerry de agendapunten vervolgens vlot af na eerst een paar minuten stilte te hebben gehouden. Een feit blijft dat de bezetting van het fameuze peloton ondermaats is, stilletjes hoopt een ieder op een Godswonder dat we er ineens tien man bij hebben bijvoorbeeld, maar naar mijn idee kunnen we beter een Bijbeltekst volgen: "Eerder gaat een kameel door het oog van een naald..." Maar je weet het natuurlijk nooit. Jerry hamerde nog eens op het punt dat goede samenwerking en elkander steunen een belangrijke voedingsbodem is voor het voortbestaan van het Peloton, al is het moeizaam en moeten we in enkele gevallen een beroep doen op mensen uit de Studentenweerbaarheid.

Kees Heidt van de afdeling financiën toonde aan dat het financieel allemaal wel goed zit met de stichting. Een stichting mag geen winst maken maar wel salaris uitkeren. Persoonlijk zou ik een financiële bijdrage graag gunnen aan het hardwerkende bestuur, maar ik denk dat ze in de lach zouden schieten als ik daarover zou reppen. Het is daar natuurlijk ook allemaal te kleinschalig voor, grapje mijnerzijds dus. Dat Sinterklaas dezelfde gedachten heeft bleek uit het feit dat de goedheiligman presentjes had meegegeven voor dat bestuur, met een presentje extra voor William Giel, die herstellende is van een gebroken arm. Hij kan er wel al weer mee salueren, maar "draai-over geweer", dat zal nog even niet gaan. William liet ook nog even weten dat de speciale gaste welke zaterdag a.s. voor ons op zou treden tijdens de viering van het 20 jarig bestaan, helaas niet kan komen. Nu is William vindingrijk genoeg om daar wat anders voor in de plaats te zetten, dus we wachten maar af. Jan de Laaf bedankte het bestuur nog voor zijn inzet en harde werken hetgeen door een ieder met een applaus werd beloond. Een prettig samenzijn met hapjes en drankjes besloot deze gezellige bijeenkomst. Hierbij nog een paar foto's van ons gewaardeerd lid Hans van der Vecht.

Het bestuur, v.l.n.r. de heren William Giel, (Organisatie en Algemene zaken) Kees Heidt, (Afdeling Financiën) Jerry Blok (Voorzitter) en Fred Peper (Secretariaat) De opkomst was behoorlijk.

Ook aan de bar werd aandachtig geluisterd, aan het eind werd het bestuur tot hun genoegen verrast met een Sinterklaassurprise.

**************************************************************************************************************

Het Fameuze Peloton bij het 30e lustrum van Pro Patria, Leiden.

Al vroeg was het verzamelen, op het bekende parkeerterrein en iedereen had er weer zin in. We zouden weer eens even wat laten zien.

Er werd geregeld dat we in 'n busje naar het sociëteitsgebouw van Pro Patria werden gebracht, met de naam van een Romeinse godin: Minerva.

Romeinse godinnen zagen we daar echter niet, wel druk door elkaar rennende heren die allerlei uniformen aan het passen waren.

Geen koffie te bekennen en toen we die dan eindelijk hadden gevonden werden we alweer naar buiten gedirigeerd.

Maar dat mocht de pret niet drukken. In formatie gingen we naar het grote plein bij de Pieterskerk, de weergoden waren ons gunstig gestemd.

Lekker strak kletterden we door de Leidse straten om daarna de opstelling te gaan maken op het immens grote plein,

Er waren verschillende groepen aldaar opgesteld en eens te meer bleek dat onze Cdt. Elnt Heidt "God en heel de wereld kent" .

Hoge bevelhebbers, ministers, staatssecretarissen, het maakt niet uit, iedereen kwam hem een hand geven.

Instructeur en tweede Cdt. Sgt. Blok was intussen druk in de weer om ons op een goede plaats te zetten, naar zijn inzicht.

De voeding bleek uitstekend geregeld, we kwamen niets te kort en er waren zelfs krentenbollen....

Defensie was met een "strijdwagen" vertegenwoordigd, eerst dacht ik dat die radiografisch werd bestuurd, maar ze bleken er allemaal in te zitten.

Een mooi gezicht. Ook een kanon uit vroeger jaren werd opgesteld en dat bleek nog best te werken,

getuige de verschillende saluutschoten welke werden afgevuurd. Een heerlijke kruitlucht kwam ons tegemoet daarna.

Na diverse officiële plichtplegingen namen we deel aan het defilé door Leiden, hetgeen lekker strak verliep.

Er was dan ook een goed militair orkest vooraan. We zagen Simon Dubbelaar nog op een fiets heen en weer crossen,

graag had hij, denk ik, met zijn muziekkorps de zaak willen aanvoeren maar dat ging dus blijkbaar niet door.

Na het defilé kwamen we weer aan op hetzelfde grote plein en stelden ons weer op, op dezelfde manier. Alles werd daarna mooi afgerond.

Iedereen kreeg weer een shot adrealine door zich heen tot onze Cdt. verkondigde: "Mannen, ik ben trots op jullie."

Wat is het toch enerverend om tot dit Fameuze Peloton te mogen behoren !

Wederom was een leuk evenement voorbij en we werden in Minerva nog uitgenodigd voor een glaasje karnemelk.

Daar moesten we echter twee volle uren op wachten en daar had nou net niemand zin in.

Iedereen wilde naar huis, waar men zelf wat onder de kurk had om de spieren weer soepel te maken.

Geniet nog even van de mooie foto's welke gemaakt en supersnel zijn afgeleverd door Frits Schollaardt, waarvoor hulde.

In het electrische busje en binnen in Minerva.

Elnt Heidt en Sgt. Blok overleggen de opstelling. Wat moet dat heerlijk zijn hier even te verpozen.....

Het begint er al aardig op de lijken, ook bij de studenten weerbaarheid.

Vingers aan de oren en dan een paar enorme knallen. Daarna een heerlijke kruitlucht......

*********************************************************************************************************************************************************

PEGASUS MARS EN VERRICHTINGEN IN KAATSHEUVEL

Het was allemaal goed voorbereid en zeker wat mijzelf betreft had ik er verschrikkelijk veel zin in: 22 oktober Pegasusmars lopen met de jongens. 10 KM. Dus ik de maandag daarvoor stevig trainen, wellicht iets te fel, gelijk 5 km rondom de dorpen hier, en in stevige pas. Het valt niet mee als je dan in de nacht moet ontdekken dat mijn hielspoor, of hoe heet zoiets, flink beschadigd bleek. Stekende pijn in de rechter achterpoot en niet kunnen lopen en zeker niet staan. Strontvervelend natuurlijk. Mij werd geadviseerd twee weken rust te houden en daar heb ik dan maar drie dagen van gemaakt, diegenen die mij kennen begrijpen dat. (Inmiddels gaat het wel weer hoor, al zou ik nu nog geen 10 km kunnen lopen.) Maar de andere jongens, die liepen hem wel. Via Frits Schollaardt heb ik daar een foto van kunnen bemachtigen. Hulde !!!!!

Dan de verrichtingen in Kaatsheuvel. Jerry Blok had het goed voorbereid en vol verwachting gingen we daar aan de slag. Foto: Hans vd Vecht.

Eerst even aclimatiseren en daarna stevig het aflossen van de wacht geoefend. Dat ging lekker en zou ons later nog goed van pas komen.

 

In Kaatsheuvel hadden ze het goed georganiseerd. Er was een heerlijke lunch, broodjes, boterhammen, zelfs krentenbollen (voor de goede verstaander) Verder was er heerlijke erwtensoep direct vanuit de veldkeuken, het kon niet op. Jammer dat er in het geheel weinig publiek op af kwam.

Er viel op het goed gesitueerde plein toch veel te beleven, zeker wat Defensie materiaal betrof. Een minpunt is dat er tegenwoordig op alle gelegenheden een hersenspoeling is in de vorm van veel te harde muziek, zodat de commando's slecht konden worden gevolgd. Terwijl het juist om wat oudere veteranen ging, was de muziek ook te veel op de jongeren gericht. Als je regelmatig naar mijn eigen radioprogramma luistert, voor 50 plussers, elke zaterdagochtend tussen 10 en 12 uur, wereldwijd te beluisteren via www.rtvlansingerland.nl dan weet je wat ik bedoel. Dit soort muziek hadden ze moeten draaien. Maar het publiek is, denk ik, al dermate gehersenspoeld dat men niet eens meer reageert. Wat een afgang.

Enfin, we hebben leuke oefeningen verricht voor het publiek en een echte wacht voor het Gemeentehuis, die regelmatig kundig werd ververst door Jerry, toen het wat drukker ging worden, stonden we er met zijn allen, in twee rijen. Zeer tot genoegen van de "hoge" militairen gaven we op bevel van Jerry "In Den Arm Geweer" hetgeen duidelijk werd gewaardeerd. Dat er onder de kinderen nog steeds onopgevoede rotjochies rondlopen bleek wel uit het feit , toen we met een oefening bezig waren op het terrein en aan- en afmarcheerden, dat er zo'n pestkop gewoon bleef staan, ondanks dringende waarschuwingen van onze Cdt.Blok. Dat heeft hij geweten want we liepen gewoon door. Een pijnlijk gezicht van die pestkop tot gevolg. Het zij zo. Dan moeten ze maar luisteren.

Halverwege de middag werd ik aangeklampt door een TV ploeg van Omroep Brabant voor een interview. Onmiddellijk heb ik Jerry laten waarschuwen, want dat is tenslotte onze zegsman voor de media en niet ik. Alles resulteerde

in het feit dat er veel opnamen van ons zijn gemaakt nadat Jerry een interview had ondergaan. Dit is leuke publiciteit en Cdt. Blok kan goed en gericht het woord doen, hij is tenslotte Mr. in de rechten.

OK heren, tot zover voor vandaag. Veel leesplezier en er komen nog veel meer leuke dingen aan in de komende weken. Dus raadpleeg zo af en toe deze site. De foto's zijn van Frits Schollaardt, waarvoor dank!!

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Nationale Veteranendag 25 juni 2016

Een lekker strak lopend peloton, op weg naar ZKH. De foto is gemaakt door Patrick van Uffelen van RTV Station Lansingerland. In een samenvatting van de NOS betreffende de Veteranendag komen we ruimschoots in beeld, tik de volgende regel maar aan: https://youtu.be/AGVj7MeG97E

Als het niet lukt gewoon zelf precies even dat regeltje overschrijven (let op grote en kleine letters, luistert erg nauw) en nieuw intikken en aanklikken en dan moet de film gaan draaien.

31 man, mede dank zij de studenten een respectabele groep waar je mee voor de dag kon komen. Het strakke instructieschema van Sgt. Blok heeft dus zeker resultaat, al had hij desgevraagd hier en daar nog wel wat kanttekeningen, maar dat terzijde.We moeten nog wat te doen hebben ook. En, laten we eerlijk zijn, drie rijen van 10 man is ook weer eens wat anders. (Ooit hadden wij in the early days drie rijen van 18-20 man !)

Persoonlijk ben ik het 100% met Sgt. Blok eens betreffende een paar dingen: In uniform zijnde behoort men er strak en niet haveloos uit te zien; voordat er belangrijke zaken moeten worden verricht: geen alcolhol, nog geen rumboon. En ook niet gaan lopen giebelen want dan bestaat de kans dat er een wagen langs komt met mannen met witte jassen die je even komen ophalen om je naar een herstellingsoord te brengen, ook al schreeuw je dat je niks mankeert.

Toen dan ook een ploegje studenten, uit ons peloton, welke overigens buitengewoon hun best hebben gedaan (chapeau), al giebelend tijdens het wachten op de foto wilden aan de rand van de gracht, riepen Schollaardt en ik om het hardst: "Moeilijk kijken, gemeen kijken !" En meer van die kreten. Er zal nog wel fotomateriaal binnenkomen en dat wordt dan naderhand hierbij geplakt zodat een ieder daar kennis van kan nemen.

De dag liep verder voortreffelijk. Het weer zat mee en zelf was ik reeds om 06:15 uur op ons verzamelterrein om mijn helm wat bij te kleuren. Even daarvoor zag ik dat ze bij het Malieveld het verkeer al aan het regelen waren. Men verwachtte dus veel mensen, en, inderdaad, dat werden er bijna 100.000 ! Niet gering, het blijkt dat men ook weer wat aardiger doet tegen geuniformeerde mensen, dat was in vroeger jaren wel anders.

We hadden een grote groep en aan Sgt. Blok was duidelijk te merken dat er spanning op hem stond, begrijpelijk, want als het mis gaat, ook al zou hij er niets aan kunnen doen, dan krijgt hij toch de schuld en dat geldt uiteraard helemaal voor onze cdt de Elnt Heidt, want die krijgt alles bij elkaar op zijn dak dan. Maar gelukkig liep het lekker en onze Cdt kon aan het eind van de rit dan ook blij melden: "Ik ben trots op jullie !!"

We hebben het met zijn allen weer volbracht en dit optreden is zeker weer een opsteker voor ons Fameuze Peloton, uiteraard mede dank zij het actieve bestuur.

_______________________________________________________________

Enige foto impressies van Frits Schollaardt:

Moeilijk kijken !!!!!! Zo ziet het er strijdbaar uit tenminste. Indien gericht, kan er gevuurd worden. Hier ziet men de hand van de instructeur...

Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan....... Hoe lang het was en hoe ver......achteraf valt het altijd weer mee. We hadden succes !

Foto Impressies van Debby Spitsbaard en Sergeant Majoor Marns Arnoud Lems:

Ze zien in ieder geval wie we zijn en het is al een voorrecht dat we er tussen lopen....

Draagt geweer, even de spieren verzetten. Zelf ben ik er een voorstander van om zelfkleurende brillen te weren in het vervolg.

Stok ! En weer de oefening zet af en over geweer. Het moet toch mogelijk zijn meer te doen..... 't gaf in ieder geval applaus.

Sergeant Daphne Spitsbaard volgt het Fameuze Peloton nauwlettend....

 

=============================================================================

HEMBRUG optreden 2016

Hembrug Impressie, 2016 fotowerk Frits Schollaardt

 

Dubbeldam en Rijsoord 2016, foto impressie van Frits Schollaardt en William Roza

BLOEMENDAAL, 15 mei 2016, een strak optreden van Pel 48, foto's van Frits Schollaardt

Gevechtsklaar maken op de parkeerplaats.... het Fameuze Peloton komt in actie.....

Uitgebreide tenue inspectie door Sgt. Blok, hij had de wind er goed onder.....

Het strakke optreden van deze EENHEID ontlokte vele applausjes van het toegestroomde publiek...

========================================================================================================================

DE GROTE ANIMATOR: KAPITEIN KRUISHAAR

======================================================================================================================

In december 2005 werden er Latijnse spreuken aan ons wapen toegevoegd: "STEEDS BETER" en "UITBLINKEN IN EXCERCITIE"

De bijbehorende medaille werd uitgereikt op de Kerstbijeenkomst.

 

======================================================================================================================

================================================================================================

==================================================================================================

===============================================================================================

Vrijwel alle leden van Peloton 48 komen voort uit de Nationale Reserve

===========================================================================================================================

WAGENINGEN 2005

==================================================================================================================================================================================================

 

PELOTON 48 in de frontlinie bij het bevrijden van Zuid-West Nederland

Het offensief gaat beginnen volgens "Plan Blok". Overigens een prima plan, want velen met mij dachten gelijk aan de film over Generaal Patton. (Infanteristen voorop, de tanks en alle andere militaire voertuigen zie je niet, die komen de hoek nog om).

Lekker strak komen ze aandreunen, de krijgsgevangen gemaakte Duitsers rillen... (Geen beelden van)

Cdt Heidt leest proclamatie voor aan de Burgemeester. Klaar voor saluutschot.

(Tekst proclamatie Adri Troost)

Deel vd Gemeenteraad met Simon Fortuijn, broer van Pim, in het midden. Burgemeester geeft dankwoord.

Cdt Heidt biedt schild van Pel 48 aan de Burgemeester

(fotowerk De Heraut en Jaap de Bruin, KM)

========================================================================================================================================================================================================================================

Het Fameuze Peloton op de HERDENKING CAPITULATIE, alweer 75 jaar geleden...

Rijsoord, ANP, 13 mei 2015

75 jaar na dato, waar Generaal Winkelman moest buigen voor de Duitse overmacht, werd de capitulatie getekend in het schoolgebouw aan de Rijksstraatweg te Rijsoord. Alles ziet er nog steeds hetzelfde uit, wassen beelden hebben uiteraard de plaats ingenomen van de originele personen welke daar toen actief waren, verder ziet het er akelig perfect uit. Opdat wij nooit mogen vergeten en het bijzondere is wel dat ons fameuze Peloton 48 al een behoorlijk aantal jaren daar een rol in speelt. Iedereen was weer op de plechtigheid, natuurlijk elk jaar een andere bezoekende school en misschien een andere Burgemeester-met-toespraak, maar de conservator blijft hetzelfde, de hoornblazer en uiteraard ook de Overste Maas, strak in het pak. Ons Peloton gaf dit jaar een behoorlijke presentatie, (zelfs Hoog Geweer werd gedemonstreerd) er werd goed geluisterd naar de Cdt en de Pelotonsinstructeur, resp. Elnt Heidt en Sgt. Blok. Onze Sergeant Majoor Giel hield strak toezicht op de juiste kleding en het gebruik ervan en dat was duidelijk te zien. Het blijft jammer dat we geen saluutschot meer kunnen geven, dat was toch altijd de jus over de aardappelen, vroeger liep het Fameuze Peloton gewoon met scherpe wapens en daar deed niemand moeilijk over, uiteindelijk zijn we allemaal oud militairen en dus gescreend, maar dit terzijde. Al kan het voorkomen dat er soms pelotonsleden bij zijn welke nog niet eens bij de padvinderij zijn geweest. Nu hoeft dat geen probleem te zijn want dat ramt Sgt. Blok er wel in, maar dan moeten ze natuurlijk wel meelopen. Bijgevoegd deze keer weer een aantal foto's, nu eens van ons gewaardeerd lid De Laaf. Natuurlijk zie je hem niet want hij neemt de foto's. Sgt. Maj. Giel vindt tot slot altijd weer wel een idyllisch plekje op het terrein waar dan de groepsfoto wordt gemaakt. Elnt Heidt was weer trots op ons en dat is toch maar weer het belangrijkste. Blijven gaan, mannen, blijven gaan. De weersomstandigheden werkten prima mee trouwens.

Pelonslid Knoester, compleet met strijdhoorn (Hij gaat is opleiding) en dito wapen+vlag constateert dat ook de Politie aanwezig is.Er wordt opgesteld met twee rijen en er wordt streng gecontroleerd op het tenue, Pelotonslid Van Os denkt er het zijne van.

Van links naar rechts de pelotonsleden Schollaardt, Van Dijk, Cdt. Elnt Heidt, Instr.Sgt. Blok, Pelotonsleden Groenewegen, toekomstig hoornblazer Knoester, Van de Haven, Koet, Troost, Van Os, Peper, Jagga en de Sgt. Maj. Giel.

 

=================================================================================================================

 

 

v.l.n.r. Troost, De Moor, v.d.Plas, Knoester, van Dijk, Frans en Kruis. Strak in het pak, strak in actie!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Het Fameuze Peloton in Wageningen, 5 mei 2008

============================================================

PELOTON 48 in LEIDEN 26-03-15

Tijdig meldden de meeste pelotonsleden zich op Waalsdorp, kreten als "Hoe laat begint het hier" waren niet van de lucht. Leden welke in of in de buurt van Leiden wonen zouden zich uiteraard op eigen houtje naar de plaats begeven alwaar het geheel zou worden opgestart : De kerk.

We mogen blij zijn dat wederom de studenten acte de présence hadden gegeven (hulde) zodat we qua aantal nog niet voor schut liepen. Uiteraard waren er weer andere pelotonsleden welke zonder opgaaf van redenen er gewoon niet waren, maar dit- voor de zoveelste keer- terzijde.

Cdt. Elnt Heidt en pelotonsinstructeur Sgt. Blok controleerden alvast of ieder alles bij zich had, zodat we niet voor verrassingen zouden komen te staan. De sfeer was al uitstekend omdat Sergeant Majoor Giel al veel dingen had voorbereid. Na het bepalen van "wie rijdt met wie mee" gingen we op weg en kwamen mede dank zij Kirsten al snel op de parkeerplaats aan om vandaar per busje naar de binnenstad te gaan.

Sgt Blok controleerde vooral of het koper goed was gepoetst. Het weer zat niet erg mee, koud en regenachtig. Toen we bij de kerk aankwamen bleek dat men alles anders had ingericht dan in voorgaande jaren het geval was. Waarschijnlijk wilde men de enorme galm proberen te ontlopen.

Sgt Blok was er niet zo blij mee want nu zat het publiek met de rug naar ons toe. Voor niets wekenlang geoefend op Waalsdorp.Maar binnen in de kerk met zijn spiegelgladde vloeren konden we toch stevig er tegenaan gaan om wat oefeningen te plegen.

Schaatsen zou misschien beter gaan maar we deden goed ons best.

Te beginnen bij rechts, Zet Af Geweer ! Luitenant Heidt moest toch wel last van zijn keel krijgen, want ook het orkest was al aan het oefenen. Wat een lawaai, maar hij kon zich goed verstaanbaar maken...

Tijd voor de lunch want de inwendige mens mocht ook niet vergeten worden. Het diner werd goed verzorgd, zo zouden we later op de avond merken. Uitstekend.

Plááts Rust !

Alleen 100% geldt ! Sgt Blok en Elnt Heidt controleren in Leiden nog een keer, tijdens het défilé.

Hóóófd Rechts ! Generaal Meinesz (96) in vol ornaat.

Pelotonsvlieger Troost en Sergeant Majoor Giel voor de fotograaf tijdens de mars door Leiden welke vlot verliep.

Elnt Heidt meldde naderhand aan zijn mannen: Ik ben zeer trots op u !

Generaal Meinesz deed dat later op de avond nog eens een paar keer over.

Rebecca Robinson was uiteraard weer geweldig met haar optreden, goed gekozen liederen in goed gekozen volgorde. Goede wijn behoeft geen krans, zonder Rebecca zou het geheel veel minder spectaculair zijn. Hulde. Indien u nog geen CD van haar heeft, SM Giel helpt u uit de zorgen!

Fotomateriaal aangeleverd door Frits Schollaardt en Piet Ruijgrok, waarvoor dank.

==============================================================================================

Tijdens de plechtige herdenking in Bergschenhoek op 15 aug. 2009 betreffende het einde van de oorlog in Z.O.Azie, werd de vlag gehesen door vertegenwoordigers van Koninklijke Marine en de Koninklijke Luchtmacht, respectievelijk Sgtmaj der Mariniers b.d. Sjef Strijbosch en Sgt.vlieger b.d. Adri Troost. Foto: Trees Borkus-Henskens

=======================================================

1955 TROOST BIJ TECHNISCHE OPLEIDING KON.MARINE AMSTERDAM

2008 TROOST met S.M. der Mariniers STRIJBOSCH aan de bakstafel,uitgenodigd op HM "Rotterdam" tijdens een vaart van Rotterdam naar Den Helder. Foto Karel Jansen

========================================================

In het voorjaar 2009 werd in Berkel en Rodenrijs een fototentoonstelling gehouden door Mevr. Mieke Huijsman-Engelberts met als motto "Nederlanders onder Japanse bezetting" De opening werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de Kon. Landmacht, Kon. Marine en de Kon. Luchtmacht. v.l.n.r. Adj. bd Abspoel; Sgt. maj. marns bd Strijbosch en Sgt. vlieger b.d. Troost.

=======================================================

ANZAC DAY 25 APRIL 2013

Fotomateriaal van Koos Helmstrijd en Frits Schollaardt

=========================================================================================================

BRIDGEHEAD BUSSUM 2013

Dat was weer een vreugde in het dorp: Het Fameuze Peloton zou weer deelnemen aan het spectakel op fort Crailo in de vorm van een aantal excercities. Hier eerst wat fotomateriaal, geschoten door onze film/foto medewerker John Ortiz, daar uw webmaster momenteel tot over de oren in het organisatiewerk zit, komt het verhaal later. Deze beelden zijn gisteren al supersnel doorgesluisd door ons gewaardeerd pelotonslid Frits Schollaardt, wiens toestel John ook in handen was gegeven, vandaar. Op een van de foto's zien we John er dan ook bij zitten. Er komt nog veel meer, maar dan later. Hier eerst die foto's.

Meerdere foto's zijn intussen aan iedereen verzonden. Reeds vroeg was ik zelf gearriveerd om het spectakel aan de poort weer eens te aanschouwen op mijn gemak vanuit de auto, waarmee ik breed was gaan staan op het parkeerterrein om de anderen van het Fameuze Peloton, welke nog moesten arriveren, een plaats te gunnen. Aan de poort hetzelfde gedoe als elk jaar. Haantjesgedrag en toestanden die je krijgt wanneer je iemand macht geeft over een ander en het effect dat ontstaat wanneer die aangestelde daar dan niet mee om kan gaan. Dolle pret dus. Ik vond het goed om te zien dat men nog niet van plan is om oefenterrein Crailo op te geven, zoals eerst was geplanned. De leden van Peloton 48 arriveerden en het bleek dat ik dus voor niks een plaats had vrijgehouden want ze hadden er geen zin in om daar te gaan staan. Goede les voor volgend jaar dus.

Inmiddels ging men ijverig rode linten spannen zodat de jongens uit Leiden in de nieuwe auto van Elnt b.d. De Laaf er niet op mocht. Bij navraag aan de ijverige (namaak) politieagent bleek dat er eigenlijk niemand op het parkeerterrein had mogen staan omdat dat opengehouden moest worden voor invaliden. Op mijn opmerking aan de "agent" dat ze dan zeker over de honderd invaliden verwachtten (want zo groot is het terrein) wendde hij zich zuchtend af.

Ook een oud pelotonslid H.vd. E. mocht ik weer ontmoeten welke onterecht weer met Sgt.1 strepen opliep en aan mij vertelde dat ik eigenlijk voor hem in de houding moest gaan staan. (Voor de KL is hij Kpl dus dat was lachen toen ik hem mijn Klu pasje liet zien waaruit blijkt dat aldaar ooit was gepromoveerd tot Sgt Vlieger, in het krijt tijdperk, dat wel, maar toch.) Toen ik hem een paar uur later weer zag lopen had hij gewoon zijn Kpl strepen weer op, maar dit terzijde.

Terwijl de jongens aan het formeren waren op dezelfde plaats als vorig jaar bij de wagen van ons gewaardeerd pelotonslid Leo van Dijk en ik nog even iets uit mijn auto moest halen, trof ik, reeds op het terrein, ons gewaardeerd pelotonslid Jan van der Plas aan, in zijn auto nota bene, in verhitte discussie met een official. Maar hij was binnen en kon dus doorrijden.

De dag verliep verder zoals eigenlijk elk jaar. De jongens hadden er zin in en het eerste optreden verliep redelijk. Halverwege de optredens ineens een enorm geouwhoer onderling, het leek wel of iedereen ineens iedereen terecht wees en er meer dan tien commandanten waren. Het resultaat van het daarop volgende optreden was natuurlijk bedroevend want zo kun je je niet concentreren.

Vlak voor het laatste optreden riep Jerry de boel even bij elkaar en hield een kort en duidelijk verhaal aan de mannen hetgeen er niet om loog. De betrokkenen likten hun wonden en het laatste optreden klonk weer als een klok, ze kunnen het dus duidelijk wel. Complimenten aan het Peloton van de Engelse gasten en door hun een uitreiking van een lintje aan ons gewaardeerd lid Fred Peper hetgeen naderhand een ANWB lintje bleek te zijn. Het mocht de pret niet drukken. De Engelsen vertelden dat we, op hun eventuele uitnodiging, geen gek figuur zouden slaan aan de andere kant van het Kanaal. Onze instructeur boorde de euforie welke daardoor ontstond direct de grond in en zei dat hij er niet aan moest denken. Ik liep zelf ineens ook aan iets te denken: als je het dan toch nooit goed doet, kun je net zo goed stoppen met al die inspanningen. Gelukkig maakte een opwekkend woord van onze Cdt de Elnt. Heidt de dag nog een beetje goed. Als iedereen zijn uiterste best doet kan het er heus wel leuk uitzien. Je maakt nu eenmaal geen Jachthond van een Keeshond en omgekeerd...

===========================================

Het Fameuze Peloton in Scheveningen ! 6 sept 2015.

"Hou er maar rekening mee dat jullie deze dag moeten zien als één grote oefening," zo deelde onze Pelotons instructeur, de Sergeant Blok, daags tevoren aan ons mee. Vol goede moed begonnen we de dag met een aardige opkomst van manschappen. Hier en daar werd nog een knoop aangenaaid en Sergeant Majoor William Giel ontfermde zich over een paar gevechtslaarzen welke niet glimmend waren te krijgen. Snel werd door iedereen nog een korte controle uitgeoefend op de eigen spullen, hier en daar werd nog wat koper gepoetst want als het bevel "Tenue Inspectie" gegeven zou worden dan wist iedereen dat zwaar gecontroleerd zou worden door onze Commandant, de Eerste Luitenant Kees Heidt en Sergeant Jerry Blok. De laatst genoemde had een goed werkend systeem in gang gezet om iedereen op het terrein in Scheveningen te krijgen, want er mochten absoluut geen burgerwagens staan. Iedereen werkte voor de volle 100% mee en binnen de kortst mogelijke tijd waren de manschappen ter plaatse.

Er waren veel militaire wagens, we kwamen de jongens van KTR uit Zevenhuizen ook weer tegen, o.a. Cor 't Gilde en ons vroeger pelotonslid Aad de Geus, die een mooie Dodge uit 1942 bezit. Elnt Kees Heidt fronste de wenkbrauwen want eigenlijk was er niet zoveel plaats om te laten zien wat Het Fameuze Peloton eigenlijk waard is. Een in de weg staande GMC, hoe mooi dan ook, steek je nu eenmaal niet in je binnenzak. Persoonlijk blijf ik me altijd ergeren aan het publiek als ze ons betitelen met "Dad's Army". Als men gezien heeft wat we allemaal kunnen dan praten ze anders, zo gaat dat altijd.

Toen we eenmaal aangetreden stonden om een strak optreden aan het publiek te tonen werden we eerst gezegend door een priester, welke door onze commandant anders werd benaamd dan normaal gebruikelijk is, maar dit terzijde. De diverse exercities werden strak uitgevoerd en iedereen deed zijn best. Het moet mij wel van het hart dat we er van doordrongen moeten zijn dat er één de bevelen geeft, of dat nu Elnt Heidt is of Sgt. Blok. Het geeft geen pas als daar door een enkeling steeds weer tegenin wordt gegaan. Het ondermijnt en stoort de boel terwijl het een STRAK geheel moet zijn en dat kan niet als er meerdere z.g. commandanten zijn. We moeten dit goed voor ogen houden, alleen dan presteren we iets bijzonders aan het publiek, we werden overigens regelmatig beloond met een gemeend applaus en dat doet je dan toch weer wel goed.

Intens werd door Sgt. Blok het wisselen van de wacht geoefend, waarbij iedereen aan de beurt kwam. Zoiets ziet er echt mooi uit en we kunnen ons mannetje staan als het eens voorkomt dat we daar echt voor gevraagd worden. Ook dan zal het Fameuze Peloton aanwezig zijn om zoiets perfect uit te voeren.

Volledig omgehangen maakten we nog een mooie mars door Scheveningen hetgeen door het publiek op straat zeer werd gewaardeerd. Het kon ook niet anders want alles ging strak en de uniformen zagen er goed uit, mooi in de vouw en het koper blonk als goud. Iedereen had daar echt zijn best op gedaan en zo hoort het ook. Gitzwarte wolken boven zee konden de boel niet verstoren want, eenmaal aan land gedreven, stelden ze niet zoveel meer voor, gelukkig maar.

Ook maakten we, in vol ornaat, nog een paar ritten in een GMC, de tweede rit was beter op zijn plaats want we waren aleen met de manschappen, zonder nukubes. Wie wil weten wat dat woord inhoudt, informeer maar bij mij op de eerstvolgende oefening. De ritten in de GMC werden door het publiek op straat en in de huizen optimaal gewaardeerd.

Eten en drinken zou door de organisatie geregeld worden en hoewel we geen honger hebben geleden, vond ik e.e.a. maar povertjes. Zeker ook toen werd vermeldt dat ene Albert Heijn dit gesponsord had. Wat een afgang -en terecht deden we niet mee om op de foto te gaan met AH tasjes aan onze geweren gebonden. We liepen nu eenmaal niet in de Via Gladiola, en dan ook nog in uniform. Een visje en een biertje na afloop was beter geweest, maar dit, wederom, weer terzijde want de Pelotonsleiding trof geen enkele blaam in deze !!

Hieronder een fotoreportage door ons gewaardeerd Pelotonslid Frits Schollaardt.

Ook ons gewaardeerd Pelotonslid Daniël Fockens heeft een geweldige serie gemaakt, foto zowel als film. Wanneer men de URL aantikt verschijnen er op postzegelformaat allemaal items, klikt men dan een van die items aan dan krijg je het vergroot op je scherm, klik je dan nogmaals dan krijgt men bewegend beeld en geluid. Ik vind dat een geweldige prestatie van Daniël. De link zal ook door het secretariaat naar iedereen worden verstuurd.

=====================================================================================================================================================================================================

31 oktober gaan we iets leuks doen in Tilburg, we zullen er nog meer over horen. Helaas kan ik daar zelf niet bij zijn, de redenen daarvan zie je hieronder.

================================================================================

Het Fameuze Peloton in Tilburg

Verslag optreden Peloton 48 door Fred Peper. 31 oktober 2015

De foto's zijn van Frits Schollaardt.

 

Zo tegen tienen kwamen wij uit Den Haag aan in Tilburg. Daar troffen we Jan v.d. Plas, John Heuvelman en Peter Groenewegen aan. Jan zijn auto fungeerde als wapenkluis. Jerry en Kees meldden zich bij de organisatie waarna we in de ochtend twee maal een rondje door het winkelgebied gelopen hebben met 14 man exerceerders. Na de lunch genoten te hebben, zijn we met de wisseling van de wacht begonnen. De tweede wisseling ging door de drukte een beetje de mist in. Een voor een heeft Jerry ons op de plek van de wacht gezet. Wim en ik hebben toen een tijd zo gestaan toen Jerry weer terug kwam met een groepje.

De bedoeling hiervan was om een ere-groet te kunnen brengen aan generaal Ted Meines, ware het niet dat Ted al in de zaal zat. Via de lift in de parkeergarage was hij naar boven gegaan. Wel kwam generaal Peter van Uhm met zijn hond langs ons naar binnen. Toen hebben we "In Den Arm Geweer" gedaan. Na lang wachten hebben we aan het eind van de middag toch nog een ere-groet aan generaal Ted Meines kunnen brengen.

Kwart voor vijf zijn we de boel gaan inladen en zijn we weer naar huis gegaan. Op het plein stonden militaire voertuigen en re-enacters. Ook stonden er stands van veteranenverenigingen. Al met al was het een leuke dag met lang wachten en mooi weer.

Strak en fanatiek peloton in Tilburg

Wisseling van de wacht door Sgt. Blok

Strak Peloton 48 met mooi gebouw op de achtergrond.

========================================================================================